Welcome or Register
agent photo
Brett Henry
 Experienced Short Sale Negotiator
Simple Choice Real Estate

Phone: 801-228-1683
Email: brett@househelputah.com

Testimonials

Thank you for your help with our short sale. With the foreclosure sale date so close we were really worried we wouldn't be able to prevent our foreclosure. All your work and persistance paid off. We were able to prevent the foreclosure sale and now we can sleep again at night. Thank you again! Lelani Andersen
View All

Click here for instant value information

Find out the value of your property instantly!





 

Loan Modification

A Loan Modification is a permanent change in one or more of the terms of a mortgagor's loan, allows the loan to be reinstated, and results in a payment the mortgagor can afford.

In order to qualify for a loan modification, the borrower must be able to qualify for the new payments.  A loan modification is very similiar to applying for a new mortgage. 

Common questions: (data as per HUD.com website)

Question 1: In utilizing the Loan Modification option to bring an asset current, can the mortgagee include all fees and corporate advances?

Answer: Mortgagee Letter 2008-21 states in part: Legal fees and related foreclosure costs for work actually completed and applicable to the current default episode may be capitalized into the modified principal balance.

Question 2: May a mortgagee perform an interior inspection of the property if they have concerns about property condition?

Question 3: Can a mortgagee include late charges in the Loan Modification?

Answer: Mortgagee Letter 2008-21 states that accrued late charges should be waived by the mortgagee at the time of the Loan Modification.

Question 6: Are mortgagees required to re-amortize the total amount due over 360 month period?

Answer:
Yes, per Mortgagee Letter 2009-35, the Mortgagee must re-amortize the total unpaid amount due over a 360 month period from the due date of the first installment required under the modified mortgage.


Question 7: What date is utilized when determining the correct interest rate for a Loan Modification?

Answer:
The date the Mortgagee approves the Loan Modification (all verification completed and servicing notes documented, reported to SFDMS) is the date that Mortgagees are to use in determining the interest rate.

Question 8: Will HUD subordinate a Partial Claim, should a mortgagor subsequently default and qualify for a Loan Modification?

Answer: If a mortgagor subsequently defaults and qualifies for a Loan Modification, HUD will subordinate the Partial Claim.

 

Question 9: Are mortgagees required to perform an escrow analysis when completing a Loan Modification?

Answer: Yes, mortgagees are to perform a retroactive escrow analysis at the time the Loan Modification to ensure that the delinquent payments being capitalized reflect the actual escrow requirements required for those months capitalized

Question 10: Can a mortgagee qualify an asset for the Loan Modification option when the mortgagor is unemployed, the spouse is employed, but the spouse name is not on the mortgage?

Answer: Based upon this scenario, the mortgagee should conduct a financial review of the household income and expenses to determine if surplus income is sufficient to meet the new modified mortgage payment, but insufficient to pay back the arrearage. Once this process has been completed the mortgagee should then consult with their legal counsel to determine if the asset is eligible for a Loan Modification since the spouse is not on the original mortgage.

Question 4: When utilizing a Loan Modification option, can a mortgagee capitalize an escrow advance for Homeowner's Association fees?

Answer: HUD Handbook 4330.1 REV-5, Paragraph 2-1, Section B, Escrow Obligations states: Mortgagees must also escrow funds for those items which, if not paid, would create liens on the property positioned ahead of the FHA-insured mortgage.

Question 5: Is there a new basis interest rate which mortgagees may assess when completing a Loan Modification?

Answer: Yes, Mortgagee Letter 2009-35 states that the Mortgagee shall reduce the Loan Modification note rate to the current Market Rate. Please refer to Mortgagee Letter 2009-35 for more details.

ABR - Accredited Buyer RepresentativeCRS - Certified Residential SpecialistPrudential eCertified® programEqual Housing OpportunityMLS membershipMSN HomeAdvisorREALTOR® certificationYahoo® Real Estate Classifieds